Zdrowo, witaminowo, pomarańczowo, czyli- DZIEŃ MARCHEWKI

Drukuj
Opublikowano
E. Adamczyk Odsłony: 1194

 W ramach realizowanego w szkole programu „Szkoła Promująca zdrowie” i comiesięcznych apeli pod hasłem „Jedz warzywa i owoce, bo to zdrowe i urocze” obchodziliśmy w listopadzie Dzień Marchewki.

Na szkolnym korytarzu pojawiła się gazetka o marchewce. W dniu apelu wszyscy uczniowie założyli coś pomarańczowego i obejrzeli krótki występ w wykonaniu klasy 2b. Była piosenka, wiersz i wiele ciekawostek o marchewce.

 

 Skąd pochodzi?

Marchewka liczy już sobie ponad kilka tysięcy lat, a jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny. Jednakże warzywo to kiedyś wyglądało inaczej niż obecnie. W starożytności znana była marchewka biała. Dopiero w XVII w.w Holandii wyhodowano pomarańczową odmianę, najpopularniejszą do dziś. Obecnie głównymi eksporterami marchwi są Chiny, Japonia, Stany Zjednoczone oraz kraje Europy Środkowej.

 

 

Co warto wiedzieć?

Do pomarańczowego koloru marchewki jesteśmy tak mocno przyzwyczajeni, że trudno nam uwierzyć, że wśród 100 odmian tego warzywa znajdują się także białe, żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe okazy. Co więcej, nie we wszystkich krajach marchewka to warzywo. W Portugalii uważana jest ona za owoc. A to wszystko za sprawą narodowego produktu kulinarnego – dżemu marchewkowego.

 

Co dobrego ma w sobie?

O tym, że marchewka należy do najbogatszych w witaminy warzyw, wie chyba każde dziecko. Zawiera ona w sobie witaminę A, która odpowiada za wzrost u dzieci, a dodatkowo witaminy z grupy B, wit. C, E, K i PP.

Picie soku z marchewki zalecane jest każdemu, niezależnie od wieku. U nastolatków wpływa korzystnie na cerę i urodę, a osobom starszym wygładza zmarszczki i dodatkowo za sprawą beta-karotenu, pozytywnie działa na wzrok.

Marchew wpływa również na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi.

Zawarty w marchewce wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź i fosfor działa wzmacniająco i chroni nasz organizm przed anemią, reguluje również pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.

 

Z czym to się je?

Marchewka w kuchni polskiej jest równie popularna jak ziemniaki. Najczęściej dodawana jest do zup, surówek i sałatek. Można ją jeść na surowo, jak i na ciepło , staje się dodatkiem wielu dań jarskich, ale także i obiadów mięsnych.

Pomimo, że marchewka jest warzywem, rewelacyjnie sprawdza się jako główny składnik ciast. Marchewkowy placek, który w smaku przypomina odrobinę piernik lub ciasto orzechowe, to bardzo popularny deser w Stanach Zjednoczonych. W Szwajcarii natomiast regionalnym wypiekiem jest tort marchewkowy.

 

Na zakończenie chętni uczniowie wzięli udział w konkursie jedzenia marchewki. Przy wrzawie i oklaskach wszystkich uczniów zwycięstwo wywalczył Oliwier Zaremba otrzymując zaszczytny tytuł „Mistrza w jedzeniu marchewki” i nagrodę w postaci pęczka smacznej, zdrowej marchwi.

 

Apel zakończył się smacznym poczęstunkiem.  Wszyscy obecni uczniowie, nauczyciele, pracownicy szkoły i rodzice chrupali smaczną marchewkę przygotowaną przez mamy z zespołu ds. promocji zdrowia w szkole.  Mamy zmierzyły się jeszcze z jednym ważnym zadaniem. Zaproszone przez Panią Dyrektor wzięły udział w krótkim quizie i musiały wykazać się wiedzą na temat marchewki oraz znajomością przepisów kulinarnych na potrawy z marchwi. Pani Ania i Pani Teresa poradziły sobie znakomicie.

A wszyscy uczniowie zachęceni przez Panią Dyrektor zobowiązali się do częstego i chętnego zjadania marchewki.

 

Było dużo śmiechu i zabawy, ale właśnie o to chodziło, aby ten dzień był wyjątkowy, zdrowy, witaminowy, pomarańczowy, marchewkowy. Dzieci dowiedziały się, jakie ważne wartości odżywcze posiada marchew i dlaczego należy ją jeść w różnej postaci.